תהליך האיתור והקבלה לתוכניות הייחודיות לתלמידים מחוננים ומצטיינים / משרד החינוך

איתור תלמידים מחוננים

היום נדבר על תהליך האיתור והקבלה לתוכניות הייחודיות לתלמידים מחוננים ומצטיינים.

למה זה חשוב?

הפרעת קשב וריכוז ADHD אינה קשורה לרמת המשכל ולכן יכולה להופיע עם כל סוגי האינטליגנציה. במקרה של מחוננים, הפרעת קשב וריכוז ADHD יכולה להסתיר את קיומה של אינטיליגנציה גבוהה ולהיפך. כיום כבר ידוע שכל אחד מהמצבים האלו מצריך את המענה הייחודי לו. תוכלו ללמוד עוד על החשיבות של הנושא ועל המורכבות שת תהליך האיתור – בקישור הזה.

בהקשר זה חשוב לדעת שמשרד החינוך מפעיל תכניות ייחודיות לתלמידים מחוננים ומצטיינים. כדי להצטרף לתכנית הזו צריך לעבור תהליך איתור וקבלה, אשר מתקיים על פי רוב בשכבה ב’ ובמקרים מסוימים בשכבה ג’.

תהליך האיתור של משרד החינוך כולל שני שלבים:

  1. מבחן שלב א’ (מבחן סינון) – מבחן זה מתקיים לכל תלמידי השכבה הנבחנת, כדי לסייע לצוות בית הספר לזהות כ- 15% בעלי ההישגים הגבוהים ביותר.
  2. מבחן שלב ב’ (מבחן האיתור) -מבחן קבוצתי הנערך במרכזי בחינה בשעות אחר הצהריים. בשלב זה נבחנים התלמידים שהשיגו את התוצאות הגבוהות ביותר בשלב א’ וכן תלמידים שהופנו למבחן על ידי הרפרנט המחוזי.

בסופו של דבר, ברוב המקרים מופנים לתכניות הייחודיות למחוננים רק תלמידים שהישגיהם במבחן שלב ב’ הגיעו לאחוזון הארצי של כ-97 מכלל אוכלוסיית התלמידים באותו השנתון. כלומר, כ- 3% מהתלמידים הנבחנים בלבד.

דברים שכדאי לדעת

  • אפשר לבקש להיבחן – לבקשת מבחן איתור לתלמידים יש למלא טופס מקוון לרפרנט המחוזי שאותו תוכלו למצוא – בקישור הזה
  • אפשר לבקש התאמות – ישנם מבחני איתור ייעודיים עבור תלמידים בעלי צרכים מיוחדים, אשר זכאים להיבחנות בתנאי בחינה מותאמים. תוכלו למצוא על כך מידע נוסף – בקישור הזה
  • אפשר לערער על הציון – בהליך האיתור לתכניות הייחודיות למחוננים, ההורים יכולים לערער על תוצאות מבחן שלב א’ באמצעות טופס מקוון באתר האגף למחוננים ולמצטיינים, שאליו תוכלו להגיע – בקישור הזה.
  • אפשר להיבחן בשלב מאוחר יותר – האגף למחוננים ולמצטיינים מערך עירעורים ובקשות למבחנים חוזרים המאפשר לילדים שטרם נבחנו מסיבות אישיות, רגשיות, משפחתיות או אחרות להיבחן בשלב מאוחר יותר.
  • מבחנים הסינון והאיתור הם לא מבחני אינטליגנציה – על פי משרד החינוך “המבחנים אותם מקיים האגף למחוננים ולמצטיינים הנם מבחני קבלה לתכניות ייחודיות. המבחנים אינם דיאגנוסיטיים ולא נבנו כדי לאבחן את פרופיל הכישורים של התלמידים, אלא כדי לבחור את התלמידים בעלי הכושר הכללי הגבוה ביותר לתכניות לתלמידים מחוננים ומצטיינים.” לכן, אם אתם מעוניינים לבדוק את האינטיליגציה של הילדה או הילד שלכם, לכו לפסיכולוג שמוסמך לבחון את מנת המשכל (מדובר בהכשרה מיוחדת).

ו… שימו לב לרוח הזמן 😉

הנהלים של משרד החינוך יכולים להשתנות עם הזמן,
לכן תמיד כדאי לוודא שאתם פועלים על פי הגרסה העדכנית ולהיעזר ביועצת בית הספר.

נשמע מעניין?

לפרטים המלאים כנסו להסבר באתר משרד החינוך – בקישור הזה

ותוכלו לבדוק גם את חוזר המנכ”ל בנוגע ביצוע למבחני קבלה לתוכניות ייחודיות לתלמידים מחוננים ומצטיינים בשנת הלימודים התשע”ט – בקישור הזה

אהבתם?

כדאי לכם גם לשמוע את הסיפור האישי של ג’סיקה כמחוננת עם הפרעת קשב – בקישור הזה

ולבדוק את שאר הקישורים בנושא משרד החינוך ומערכת החינוך – בקישור הזה

תפריט נגישות