מה משקפת התעודה של הילד? / אביטל בריסק

היום נדבר על תעודות

מה משקפת התעודה של הילד?

האם היא משקפת את היכולות שלו? לא ממש. את ההשקעה שלו? לפעמים. את הידע שלו? את מקומו ביחס לבני כיתתו? גם לא בדיוק. אז למה בעצם צריך תעודות?

זוהי שאלה שאין עליה תשובה יחידה.

תעודה אמורה לתת משוב לילד הן על הדרך שעבר והן על מקום בו הוא נמצא.

אבל…. האם אנחנו כהורים יודעים לדבר עם הילד על התעודה שלו? יודעים ללמוד מתוכה דברים וליצור שיח משמעותי?

אתייחס לכמה טיפים כלליים

  • אל תתנו הערכה למהות הפנימית של הילד שלכם על פי התעודה – תתייחסו להצלחות או אי הצלחות שלו, אך לא אליו כאדם. למשל “במחצית הזו באמת הלך לך פחות טוב עם מדעים, אבל יופי ששמרת על פרופיל גבוה באנגלית”. ולא “אתה ילד חכם, חבל שאתה מתעצל”, וגם לא “איזה גאון אתה! איך התעודה שלך מצויינת”.
  • התייחסו להתקדמות של הילד ביחס לעצמו – אם הוא קיבל 62 במחצית א’ ו- 73 במחצית ב’, הוא עשה דרך. הדרך הזו ראויה להערכה, בטח אם הוא השקיע והשתדל.
  • תתחילו את השיחה עם הילד כשאתם מציינים מה אהבתם לראות בתעודה – “איך שמחתי לראות שיחס שלך כלפי מורים ותלמידים הוא תמיד ראוי לשבח! נהניתי לראות את ההערכה של המורה ללשון על השקעתך בעבודות.” תהיו ממוקדים ואמיתיים, לא כדאי לומר “כל הכבוד” באופן כללי.
  • בדקו את המודעות העצמית ודברו על דרכי התמודדות – כשאתם מתייחסים לכל קושי, בין אם לציון נמוך, בין אם להערה על התנהגות או תלמידאות, תשאלו את הילד אם זה הפתיע אותו. יש ילדים שהמודעות שלהם למקומות המאתגרים נמוכה יותר. אם זה הפתיע אותו, ציינו בנקודות למה לדעתכם זה מה שקיבל. “אתה זוכר שהיו לך כמה מריבות עם יוני, וגם היית בשיחה אצל המנהל, וראיתי גם הערה של המורה על מילים לא יפות שאמרת. נראה לי בגלל זה המורה נתנה לך ב’ ביחס לחברים”. אם הוא לא מופתע, תשאלו אותו איך אתם יכולים לעזור לו. אם זה בלימוד אינטנסיבי בקיץ, אם זה בתראפיה שתעזור לו לווסת את תגובותיו, אם זה בשיחה עם מנהל פדגוגי על עזרה שאולי קיימת בבית הספר והילד לא קיבל אותה.
  • כשמדברים על הצלחות, תנסו להבין עם הילד מה עוזר לו להצליח – האם הוא מתמיד? משקיע? בעל זיכרון טוב? האם הוא נעזר בשיעורי עזר בצורה יעילה? האם הוא מנצל בצורה מיטבית את שעות השילוב שלו? אולי הוא לומד טוב יותר מאז שהוא לומד יחד עם חברים?
  • תנו לילד תחושה שאתם תמיד איתו – אם תתפעלו מדי מהצלחותיו, הוא יפחד להיכשל שמא לא תקבלו אותו. אם לא תתייחסו לכישלונותיו, הוא עלול לחשוב שוויתרתם עליו ואתם לא מאמינים בו יותר. ככל שתתנו משוב מדויק, כנה ובעל חזון על מה שעובר עליו בבית הספר, הוא יסמוך עליכם ובעיקר על עצמו, שעל כל דבר אפשר להתגבר, ושלא ימדוד את עצמו רק לפי ציונים בתעודה.

 

אהבתם?

כדאי לכם גם לשמוע את ההסבר על איך לפתח חוסן – בקישור הזה

ועל למה לא כדאי לפחד מכישלון  – בקישור הזה

תפריט נגישות