הקשר בין הפרעת קשב להתמכרויות / המרכז הישראלי להתמכרויות + הסברים של חן ספקטור

בעיתון “ישראל היום” התפרסמה כתבה יפה בשיתוף המרכז הישראלי להתמכרויות אודות הקשר בין הפרעת קשב וריכוז ADHD להתמכרויות. הפוסט הזה מציג את הכתבה, לצד מידע נוסף שיכול לסייע להבנה ולהרחיב את הדעת בנושא.

אז… מה המשמעות של התמכרות?

בדרך כלל נהוג לחשוב על התמכרות בהקשר של שימוש לרעה בחומרים. זה אומנם נכון, אבל זה לא כל הסיפור. למעשה, התמכרות גם יכולה להיות גם להתנהגויות. כלומר, אפשר גם להתמכר לפעילות ממסוימת שמאוד מהנה עבורכם.

במקרה של הפרעת קשב אחת ההתנהגויות שאנשים נוטים להתמכר אליה היא ספורט. בעוד שפעילות גופנית היא חלק חיוני מאורך חיים בריא, פעילות אינטנסיבית מידי לאורך זמן עלולה ליצור פגיעה בבריאות.
לכן, היפראקטיביים שמשתמשים בספורט כדי להתמודד עם חוסר השקט המוטורי והצורך העוצמתי בתנועה, עלולים להפריז בפעילות פיסית באופן פוגעני, אך לרוב הסביבה לא תכיר בכך כבעיה משום שהתפיסה הציבורית לגבי ספורט היא שהוא מועיל ויכול לסייע להתמודדות עם הפרעת קשב. עם זאת, הציבור לא לוקח בחשבון את קשיי הוויסות המאפיינים אנשים עם הפרעת קשב ואת הנטייה לדפוס פעולה של הכל או כלום (ונרחיב על כך בהמשך).

  • מידע נוסף על הסוגיה הזו וסוגיות מעניינות אחרות תוכלו לקרוא במאמר הקונצנזוס בנוגע להפרעת קשב בגילאי הבגרות – בקישור הזה

מתי זה מתחיל להפוך למשהו מסוכן?

התמכרות היא נושא מורכב והתמכרות להתנהגויות או פעולת מסוימות יכולה להיות מורכבת עוד יותר. זאת במיוחד משום שיש פחות משמעות לסוג הפעילות ויותר לאופי שלה ולהשלכות שלה על חיי האדם. כפי שראינו – פעילות גופנית יכולה גם להיות חלק מאורך חיים בריא, אבל גם עלולה להיות מסוכנת כשהיא מתבצעת בהפרזה.

  • כדי לדעת עם משהו שאתם חווים כמהנה, מתחיל לעבור את הגבול לכיוון של התמכרות, אפשר להיעזר בשאלון של המרכז הישראלי להתמכרויות –  בקישור הזה
    עם זאת, שימו לב שאין לראות באף שאלון אינטרנטי או בדיקה עצמית תחליף לאבחון.
    במקרה של חשד תמיד מומלץ לפנות למומחים הרלוונטיים!

על פי הכתבה, הסכנה בהתמכרות היא ירידה משמעותית בתפקוד ומצוקה נפשית ניכרת. ההתמכרות מאופיינת בחוסר שליטה וקושי להפסיק את השימוש או ההתנהגות, על אף הנזקים הפיזיים או החברתיים הנובעים מהם.

עכשיו תחשבו רגע – איזה עוד מצב אתם מכירים שעלול לפגוע בשליטה ולהקשות להפסיק או להימנע מהתנהגויות מזיקות חרף הנזקים שלהן? אולי אתם מכירים עוד משהו שגם עלול לגרום לירידה משמעותית בתפקוד ומצוקה נפשית? …..

כן, הפרעת קשב. יפה לכם ושלום לכולם.

אם אתם לא יודעים למה, אז בגדול בהקשר של הפרעת קשב, הקשיים האלו נוצרים בעקבת פגיעה ביכולת הוויסות והניהול העצמי, בשילוב עם ההשלכות של הפגיעה הזו על האינטראקציה עם הסביבה החברתית והפיזית של האדם.

  • מידע נוסף בנוגע לפגיעה בתפקודים הניהוליים המאפיינת את הפרעת הקשב תוכלו למצוא – בקישור הזה
  • ואם מעניין אתכם להבין איך זה עובד (או יותר נכון לא עובד) במוח, תוכלו למצוא הסבר על הדופמין והאונה הקדם מצחית – בקישור הזה

אגב, נטייה מוגברת להתמכרות היא לא הסיכון היחיד של פגיעה בתפקודים הניהוליים. למעשה, אותה פגיעה ביכולת הניהול העצמי, גורמת לכך שאנשים עם הפרעת קשב חשופים לסיכון גבוה עבור כל בעיה או צרה שההימנעות ממנה מצריכה יכולת ויסות, עיקוב תגובה, דחיית סיפוקים, הקדמת שיקול הדעת לפעולה וכו.

  • למשל, על הקשר בין הפרעת קשב להפרעות אכילה תוכלו לקרוא – בקישור הזה

איך זה נראה בשטח?

על פי הכתבה, יותר מעשרים אחוז מהאנשים שמתמודדים עם התמכרות, סובלים גם מהפרעת קשב וריכוז. כשלוקחים בחשבון שאנשים עם הפרעת קשב מהווים רק 10% מהאוכלוסייה הכללית, זה יכול להמחיש את גודל הסיכון שיוצרים התסמינים של הפרעת קשב.

עם זאת חשוב גם לציין שקיומו של הסיכון לא מחייב את מימושו – זו בדיוק המטרה של תהליכי האיתור, האבחון והטיפול. זו גם הסיבה שתהליכים אלו חשובים במיוחד בשלבים המוקדמים של חיי האדם. זאת משום שבדרך זו ניתן לצמצם ככל הניתן ולעיתים אף למנוע את הסיכון להתמכרויות, כמו גם לשלל בעיות משניות אחרות שנוטות להתפתח בעקבות הפרעת קשב ולהגדיל עוד יותר את הסיכון להתמכרות. כמו למשל, התפתחות של בעיות חברתיות ורגשיות בעקבות חוויות כישלון חוזרות ונשנות או אינטראקציות שליליות עם הסביבה.

נשמע מעניין?

את הכתבה המלאה תוכלו לקרוא – בקישור הזה

פרטים נוספים על המרכז הישראלי להתמכרויות תוכלו למצוא – בקישור הזה

 

אהבתם?

כדאי לכם גם לקרוא את ההסבר על מריחואנה לטיפול בהפרעת קשב – בקישור הזה

ואת ההסבר על האם גבינה באמת ממכרת כמו קוקאין – בקישור הזה 

תפריט נגישות